Es vam preguntar què passaria si ajuntessim actors de l’economia convencional i la social i els animessim a imaginar col·laboracions concretes. Això és el que va passar.
Des del seu inici CoBoi ha fet de facilitador de processos col·laboratius orientats a a la creació de vincles entre diversos agents per a la transformació social del territori. Amb aquest esperit, al llarg de l’any 2016 es va promoure l’estudi “Nous Models d’Anàlisi de l’Impacte Social per al Desenvolupament Econòmic del Territori”, una proposta d’indicadors de mesura de l’impacte social derivat de la col·laboració estratègica entre l’economia social i l’empresa convencional. Entre els seus propòsits es troba el visibilitzar i donar un valor tangible a aquestes col·laboracions, alhora que pretén ser un instrument impulsor de nous tipus de relacions amb capacitat per respondre a reptes socials.
En el marc d’aquest estudi, al novembre de 2016, es va fer la jornada “Tendint Ponts entre l’economia social i l’empresa convencional” en la qual el diàleg entre representants dels dos àmbits va permetre analitzar els principals reptes de la col·laboració estratègica. Els resultats, recollits a l’estudi, van ser molt positius i van posar de manifest les grans oportunitats i beneficis de la col·laboració entre els dos sectors.
Ateses les potencialitats detectades, i mantenint l’esperit de co-creació i participació que han guiat tot aquest projecte, el passat 10 d’octubre es va organitzar una segona jornada sota el lema “Construint Vincles entre l’economia social i l’empresa convencional”. Una jornada de creació de xarxa, però sobretot de treball, on els 42 representants de 28 organitzacions vinculades a l’economia social, empresa convencional i Administració Pública van ser els autèntics protagonistes en la ideació de propostes de col·laboració. Com a resultat van sorgir 11 projectes innovadors que, mantenint l’essència de cada membre, permeten explotar sinergies i oportunitats amb l’objectiu de maximitzar el seu impacte social.
Entre les propostes es troba la creació de noves empreses, l’organització de diversos tipus d’esdeveniments, el desenvolupament de programes formatius intergeneracionals i de competències transversals o l’elaboració de projectes audiovisuals.
La qualitat i varietat de propostes presentades, així com el grau de participació i interès dels participants ens ha esperonat a continuar avançant en aquest procés transformador. Per una banda, oferint tots els recursos que estan a la nostra disposició per acompanyar a les organitzacions que vulguin fer realitat aquests projectes. Per una altra banda, plantejant una tercera fase del procés on el focus es posarà en el prototipatge d’algunes de les idees sorgides.
Des d’aquí volem agrair un cop més el suport i implicació de totes les organitzacions que heu fet que això sigui possible. Gràcies!
Aquesta activitat ha rebut el suport de la Diputació de Barcelona.