Testatge d’aplicacions IA per a labs

12/07/2023

Durant els darrers mesos Coboi lab s’ha sumat a l’exploració i a l’experimentació de les potencialitats de les noves aplicacions de la intel·ligència artificial (IA). Més concretament, en el testatge d’aquelles aplicacions que poden beneficiar al dia a dia d’un laboratori d’innovació pública. 

El punt de partida del nostre testatge van ser dos dels “xats” més populars actualment: ChatGPT (d’OpenAI) i Bing (de Microsoft). Vam fer-lis la següent pregunta: “quines aplicacions d’intel·ligència artificial gratuïtes podrien ser útils per a un laboratori d’innovació pública”

Així, a partir de les seves respectives respostes, vam obtenir un primer llistat de recomanacions: 

  • AutoDraw: Esta app de IA gratis pertenece a una empresa matriz de Google y permite dibujar con facilidad y rapidez.
  • AIVA: Aunque la versión gratuita es limitada, está totalmente disponible para su uso.
  • DALL-E: Esta app es otra de las más conocidas junto a ChatGPT.
  • TensorFlow: Una plataforma de software de aprendizaje automático de código abierto que puede utilizarse para construir modelos de redes neuronales. Es una de las herramientas de inteligencia artificial más populares y utilizadas en el mundo.
  • Keras: Una biblioteca de aprendizaje automático de alto nivel que se ejecuta sobre TensorFlow y que permite construir rápidamente modelos de redes neuronales.
  • PyTorch: Una plataforma de aprendizaje automático de código abierto que se utiliza para crear modelos de redes neuronales. Es muy popular entre los investigadores debido a su facilidad de uso y su flexibilidad.
  • Hugging Face: Una biblioteca de aprendizaje automático de código abierto que se utiliza para construir modelos de procesamiento del lenguaje natural (PLN) y para la creación de chatbots.
  • OpenCV: Una biblioteca de código abierto que se utiliza para procesar imágenes y videos. Es muy popular en aplicaciones de visión artificial.
  • Caffe: Un marco de trabajo de aprendizaje profundo de código abierto que se utiliza para construir modelos de redes neuronales. Se utiliza a menudo en aplicaciones de visión artificial.
  • Python: Es muy popular debido a su facilidad de uso y su amplia gama de algoritmos de aprendizaje automático.

 

Però, el propi ChatGPT (a l’acabar de compartir-nos la seva primera llista de “top apps”) ens va convidar a concretar quines necessitats (dels labs) volíem “resoldre” amb aplicacions d’intel·ligència artificial, ja que actualment l’oferta ja és notable: 

Estas son sólo algunas de las aplicaciones de inteligencia artificial gratuitas que pueden ser útiles para los laboratorios de innovación pública. Hay muchas más herramientas y bibliotecas disponibles, dependiendo de las necesidades específicas del laboratorio

Justament, aquesta invitació a la concreció ens la va suggerir també l’experta Adriana Freitas, especialista en estratègies d’impacte i negocis exponencials, qui, a més, ens va afegir una nova reflexió: no asumir que la IA aporta “coses noves”, sinó que, més aviat, et fa una “devolució” (resposta, resulta, etc.) a una petició que hem de saber acotar (format, etc.). 

Sens dubte, semblava que el “saber preguntar” o “acotar” era quelcom a incorporar a la nostra recerca. Així, vam concentrar-nos en resoldre algunes de les necessitats operatives més “bàsiques” i constants en els labs (i en molts altres ecosistemes): llegir, escriure, dissenyar i compartir coneixements.  A més, vam establir que aquestes aplicacions “testables” haurien de complir alguns criteris (preferiblement): 

  • Versió gratuïta prou útil i sense “bugs”. 
  • Baix cost d’aprenentatge / implantació.
  • Usable des de qualsevol navegador, sense requerir la instal·lació en l’equip local. 

 

Sota aquests criteris vam navegar per la xarxa, per cercadors d’aplicacions IA, per les pròpies recomanacions dels xats, etc. i vam testejar algunes aplicacions, que semblava que ja estaven guanyant-se certa legitimitat i que podrien resoldre les nostres necessitats. Així, des de Coboi lab, vam compartir a les xarxes socials la nostra experiència amb les següents aplicacions:

 

Deepl: tradueix textos, documents sencers i pàgines web completes a l’idioma desitjat, indicant també suggeriments i alternatives segons el context de l’escrit global. I amb la seva extensió per a Google Chrome, pot traduir en directe qualsevol text que seleccionem d’una pàgina web. 

Link: https://www.deepl.com/ 

 

Mixo: una aplicació que, a partir d’una breu descripció de la idea que ens fa escriure, crea una proposta de nom, logotip i imatges per donar una mínima identitat a la idea. Realitza un sorprenent treball d’interpretació de la idea, ja que construeix una landing web a partir del que la IA ha entès (de la teva descripció inicial) i hi plasma textos i “reclams” que concreten la proposta de valor potencial que la IA ha detectat en la teva idea. 

Link: https://www.mixo.io 

 

Canva: és una eina de disseny molt coneguda que ja ha incorporat algunes eines basades en la intel·ligència artificial. Accedint a l’apartat d’”aplicacions” del menú, i seleccionant l’aplicació que porta el nom de “text a imatge”, Canva crearà una imatge a partir de la descripció en text que escriguis. La imatge resultant podrà ser utilitzada dins de qualsevol disseny que estiguem fent, i podrem aplicar certs estils (per exemple, “tipus fotografia” o “tipus dibuix”, etc.). 

Valorem que és una aplicació molt fàcil d’entendre i d’usar, és 100% gratuïta i no és necessària cap instal·lació en l’equip local.

Link: https://www.canva.com/ 

 

Bearly: ens ajuda a resumir moltes de les nostres lectures, ja siguin entrades a blogs, publicacions a butlletins oficials, fonts online de referència… Aquesta aplicació ofereix vàries funcionalitats (generació de creativitats i textos, correcció gramatical, etc.) però avui ens centrem en la seva capacitat de resumir continguts. A Google Chrome: et permet resumir els continguts de la pàgina web que estàs visualitzant. A la seva versió per a escriptori: les funcionalitats s’amplien i pots interactuar amb el seu xat assistent (vinculat a #ChatGPT o #GPT-4).

Link: https://bearly.ai/ 

 

DALL·E: genera imatges a partir d’una descripció escrita. No és gratuïta, ja que per generar les vostres imatges es necessiten crèdits. Però hem descobert que el cercador d’imatges Bing (cercador de Microsoft, “competència” de #Google) permet usar DALL·E de forma gratuïta.

Link: https://openai.com/dall-e-2 

 

Rask: tradueix un vídeo a un altre idioma, usant la pròpia veu de la o les persones que apareixen al vídeo.

Link: https://es.rask.ai/


 

Des de Coboi lab seguirem experimentant amb les aplicacions basades en la intel·ligència artificial ja que volem seguir participant d’aquesta innovació i formar part del gran debat obert sobre el futur i el paper de la intel·ligència artificial en aquest. 

Per tant, si voleu recomanar-nos alguna aplicació, serà un plaer testar-la.

Vols rebre les nostres novetats?