El Divendres 17 de maig de 2.024 vam rebre al nostre laboratori a un grup de 10 dones mexicanes empresàries, emprenedores, investigadores, etc.
Moltes d’elles ja resideixen a Catalunya i ara estant localitzant-se i unint-se per fer xarxa i seguir avançant professionalment.
Nous coneixements i nous contactes:
Durant una setmana, i de la mà de l’organització de la Mariana Reyna Ortega i la Marcela Reyna Ortega, han pogut apropar-se a diversos actors de l’entorn empresarial i innovador de Catalunya com, per exemple, la Fundació Telefònica i Coboi lab.
Durant la trobada a Coboi lab es van assolir els següents objectius:
- Conèixer la realitat socioeconòmica del seu país.
- Escoltar les seves pròpies experiències com a professionals i les dificultats que s’enfronten les dones migrants quan intenten projectar-se a altres països.
- Compartir amb elles les particularitats de la nostra ciutat i el seu entorn, així com l’aposta de la nostra ciutat per l’emprenedoria femenina.
- Explicar el naixement, evolució i missió de Coboi lab, així com la nostra visió 4H (empresa, centres de coneixement, ciutadania i administracions públiques).
- Fer un tastet del nostre Mètode 4>17 com a metodologia per a la resolució de reptes de forma col·laborativa.
La sessió va comptar amb la participació del Departament de Promoció de l’Empresa i el Comerç de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, representat per:
- Elisabet Latorre, 2a tinenta d’Alcaldia i regidora de Desenvolupament Econòmic.
- Esther Dalmau, cap del Departament de Promoció de l’Empresa i el Comerç.
- Susana Bueno, tècnica d’empresa del Departament de Promoció de l’Empresa i el Comerç.
A més, l’empresària santboiana Vanessa Cantero, va compartir la seva trajectòria amb les dones assistents, fent paleses necessitats, pors i reptes emprenedors totalment afins amb la resta de dones assistents i posant en valor els beneficis de formar part d’espais de trobada entre persones emprenedores.
La seva experimentació amb el Mètode 4>17:
Durant la jornada les dones assistents van poder apropar-se i experimentar amb el Mètode 4>17.
Més concretament es van treballar els següents conceptes a través de diverses fitxes incloses al nostre Mètode i que es van adaptar a les inquietuds i reptes que solen aparèixer en el dia a dia d’una dona emprenedora, permetent-la actuar pautadament fins arribar a resoldre un repte empresarial d’una forma més pautada i conscient:
- “Del repte a la idea” amb l’objectiu de sentir com d’important és “parar i observar” abans d’executar i així, com a dones emprenedores, detectar i entendre el problema que es vol solucionar amb el disseny i posada en marxa d’un nou producte o servei. (Fitxa de referència núm. 01 “Definició del Repte” – fase d’observació).
- “Mapa d’actors: identificació i priorització” amb l’objectiu d’aterrar possibles totes aquelles relacions directes, indirectes o potencials amb actors que poden tenir més o menys influència i/o implicació en l’èxit del nou servei o producte que es vol llançar al mercat. (Fitxa de referència núm. E1.1 “Mapa d’actors: identificació” i E1.2 “Mapa d’actors: priorització” – fase d’observació).
Resultats:
Dones Líders mexicanes assistents:
-
Mariana Reyna Ortega, directora de EMLHIS capítulo Europa. Coordinadora de projectes d’Innovació Social a Catalunya. Directora de Relacions Públiques de la nova Mesa Directiva d’EXATEC Barcelona 2024.
-
Marcela Reyna Ortega, directora de EMLHIS capítulo México. Sòcia de COPARMEX Zona Oriente Estado de México i UNIDEM.
-
Flor de María García Terrazas Sánchez Barrales, CEO Colegio Pierre Faure México.
-
Regina Tello de Meneses García Terrazas, llicenciada en Disseny Industrial, Art i Disseny. Assessora a CPFM.
-
Adriana Luisa uribe Sánchez, directora de Talento Zen Estratégico.
-
Ana Calahorra Fuertes, consultora empresarial de PYMES a PIMEC i la Diputació de Barcelona.
-
Kimi Diana Yamada Vallejo, Head of Communication & Marketing i Senior Marketing Strategist. E-commerce, FMCG, sector farmacèutic i bancari.
-
Bryanda Martínez Levario, fundadora de l’ Asociación Mexicanas en Mallorca i dona emprenedora.
-
Leny Álvarez Falcón, instructora Payroll Data Analyst. Fundadora LatinHub i sòcia de Red Global MX Barcelona.
-
Karina Geolazi, llicenciada en Nutrició, especialitzada en pacients oncològics.
Propers passos:
Gràcies a aquesta nova relació amb la comunitat de dones líders mexicanes, així com d’altres relacions ja existents amb altres entitats i actors del territori, des de Coboi lab volem seguir investigant i prenent consciència del paper de la dona en entorns d’innovació.
Enllaços d’interès:
Amb el suport de: