Des de Coboi lab hem dissenyat un cicle de converses sobre les possibilitats de la ciutat del futur. La pandèmia ens ha fet qüestionar, entre d’altres coses, el model de metròpolis on volem viure, és a dir: com ha de ser la ciutat post-covid? A ciutat[s] possible[s] conversarem sobre noves maneres de co-dissenyar la ciutat amb diferents actors i sobre alternatives per fer front a les problemàtiques urbanes emergents: l’habitatge, la transició ecològica, i l’espai públic.
La sessió inaugural es durà a terme el proper 14 de maig a les 9.00h, i comptarem amb l’Alcaldessa Lluïsa Moret, qui ens parlarà del perquè d’aquest cicle; l’Alessandro Rancati, representant de la Comissió Europea, qye contextualitzarà les converses en el Nou Bauhaus Europeu; i des de Coboi lab farem públic el cartell de les converses que venen, fins l’octubre/novembre!
Aprenentatges
Aquest cicle té dues lectures: ciutat possible i Ciutats Possibles, perquè volem aportar pluralitat, amb una mirada diferents i alternativa al conegut i que no funciona, perquè cada un ho pugui portar a la seva realitat – Sergi Frías
Alessandro Rancati, analista de la Comissió Europea, afirma que les polítiques d’aquesta tendeixen a estar desconnectades de la vida real, i el projecte de la New European Bauhaus és un intent de connectar i enllaçar el New Green Deal amb les diferents realitats que ja estan passant a nivell local.
La New European Bauhaus és guiada per tres paraules: beautiful, sustainable i together. Tots els projectes que es presenten, han de complir amb aquests tres pilars: de bellesa més enllà de l’aparença, sostenibillidad i inclusivitat. Rancati remarca que ja existeixen exemples i referents a tot Europa que ajunten aquestes tres paraules, però els hi manca atenció, suport o fins i tot credibilitat. Finalment, Rancanti advoca per un co-disseny de la ciutat, on la creació no sigui l’obra d’algú sinó la creació de molts. Escapant la lògica de la competitivitat, ell dona suport a la idea de dissenyar junts la ciutat, a més aposta per una transició cap a la noció de ciutats que dissenyen noves realitats i interaccions.
D’altra banda, l’alcaldessa Lluïsa Moret explica que, per a ella, Sant Boi és una ciutat efervescent, on s’han de vincular les persones amb el planeta i la prosperitat. A més, destaca el paper de Coboi lab que permet reflexionar i construir una ciutat millor per a tots, i alhora remarca que som responsables de la ciutat que deixarem a les generacions futures.
Finalment, Carme Arcarazo ens avança el futur de l’cicle de ciutat[s] possible[s], un espai per debatre temes emergents. La primera etapa de sessions es pregunta el com, i la segona etapa ja al setembre i octubre, es preguntarà quin tipus de ciutat?. Les dues etapes han estat pensades des de dues perspectives transversals: la perspectiva multiactor i des d’una clara voluntat feminista.
Aspectes a destacar:
- Cal centrar-nos en el que ja existeix, no cal inventar coses noves. Així assegurem el contacte de la Unió Europea amb diferents realitats de diferents nivells, que podem aprofitar per connectar amb el New Green Deal.
- Està havent-hi una transició de el disseny de les ciutats cap a les ciutats que dissenyen elles mateixes.
- Hem de lluitar a favor de la interacció i col·laboració entre persones.
- Preguntar-nos qui han de ser els protagonistes en aquest procés del disseny de les ciutats.
Aquesta acció està subvencionada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i l’FSE en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local.